HKC1.jpgHKC2.jpgHKC3.jpg

Fotowedstrijd

1 december 2016 bestaat de Hollandse Krielenfokkers Club 70 jaar. 

Dit is een goede reden om een fotowedstrijd te houden met deze krielen in de hoofdrol. Iedere amateurfotograaf wordt uitgenodigd mee te doen. 

Spelregels: 

  • Deelnemers mogen tot 15 oktober 2016 maximaal 10 digitale kleurenfoto’s sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Op de foto’s is altijd minimaal één Hollandse kriel herkenbaar. Van kuiken tot volwassen, al dan niet in combinatie met personen, andere dieren of voorwerpen.
  • De foto’s moeten digitaal worden ingezonden als jpg bestand. Minimale bestandsgrootte 2 MB, maximaal 7 MB, minimale afmeting 3000 pixels over de langste zijde.
  • Foto’s mogen beperkt worden bewerkt.
  • De inzenders stellen de foto’s voor promotiedoeleinden ter beschikking aan de HKC en Kleindier Liefhebbers Nederland.
  • Een jury onder leiding van Rolinka Snijders  zal op zaterdag 5 november 2016, tijdens de Jubileumshow te Zevenaar, de winnaars  bekend maken. De prijzen zijn aan de Hollandse kriel gerelateerd. De uitslag zal daarna ook via de website bekend worden gemaakt.  

Toelichting

De Hollandse kriel is een oud Nederlands ras en populair bij liefhebber en fokker. De naam van het ras komen we voor het eerst tegen in het boek van Maitland in 1882. Mevr. H. Ronner Knip – tussen 1840 en 1848  woonachtig in Berlicum, Noord Brabant-  maakte in deze periode het schilderij ‘binnenplaats boerderij in Berlicum‘ met een porseleinkleurig haantje (bruin-zwart met witte punten aan de veren). Mogelijk een voorvader van de huidige porseleinkleurige Hollandse kriel. Dit schilderij is in bezit van het Noord Brabants Museum ('s-Hertogenbosch).

De heer C. van Gink maakte reeds in 1913 een ideaal beeld voor het ras.

Honderden fokkers en liefhebbers fokken Hollandse krielen en op veel kinderboerderijen treffen we deze rustige krielkippen aan. Op tentoonstellingen kun je tot wel 28 erkende en soms enkele nog niet erkende kleurslagen aantreffen. Op deze site is een overzicht van de vele kleuren te vinden.

Enkele voorbeelden van mogelijke inzendingen: